Hesburgerin tehdas on kasvanut kasvamistaan vuosien kuluessa. Sieltä lähtee tuotteita ravintoloihin ja kauppoihin jopa kymmenen täysperävaunuyhdistelmän verran päivässä.
.Tehtaanjohtaja Iiro Salmela laskee, että tehtaan ja keskusvaraston nykyiset tilat ovat jo noin 10 000 neliömetriä ja tilavuutta niissä on miljoona kuutiometriä.
– Tehdas sai alkunsa, kun Eineskeittiö ja varasto perustettiin tänne Krossiin 1970-luvun puolivälissä, kun Turusta ei saatu sopivaa tonttia. Niiden yhteyteen rakennettiin myös yrityksen perustajien Heikki ja Kirsti Salmelan oma asunto.
– Vuosikymmenten mittaan laajennuksia on tehty kymmeniä. Nyt suunnitelmissa on taas parikin uutta laajennusta, joilla haluamme selkeyttää toimintaa, parantaa työturvallisuutta ja kehittää teknologiaa.
Kaarinan tehtaan omaan tuotantoon kuuluvat salaattien pesu ja leikkaus, omien sinappien, ketsuppien, majoneesien ja muiden kastikkeiden valmistus sekä vegepihvien tuotanto. Sämpylät ja lihatuotteet tulevat keskusvarastoon suomalaisilta alihankkijoilta.
– Aloitimme vegepihvien valmistuksen vuonna 2019, ja kasvistuotteiden osuus tuotannostamme on ollut sen jälkeen selvässä kasvussa. Esimerkiksi vegekerroshampurilainen on jo varsin suosittu tuote, Salmela kertoo.
Hesburger on asettanut tavoitteekseen, että puolet kaikista yrityksen tuotteista olisi kasvipohjaisia vuoteen 2030 mennessä.
Iiro Salmela kertoo, että suunnitelmissa on laajentaa Kaarinan tehdasta useilla tuhansilla neliöillä lähitulevaisuudessa.
Kylmästä lämpöä ja auringosta sähköä
Hesburgerin Kaarinan tehtaassa on hyödynnetty monia innovaatioita, joihin liittyy taloudellisten näkökulmien lisäksi myös ympäristöystävällisyys.
– Meillä on muun muassa CO₂-laitos, jonka avulla kylmä muunnetaan pesuvesien lämmöksi sekä uusi jätevesilaitos. Lisäksi meillä on 300 kilowatin aurinkovoimala, jonka koko on tarkoitus vielä tuplata, Salmela luettelee.
– Keräämme myös ravintoloista käytetyt paistinrasvat ja toimitamme ne edelleen jalostettaviksi polttoainekäyttöön.
Hesburger on Heikki ja Kirsti Salmelan perustama yli 50-vuotias perheyritys, jonka johdossa työskentelee jo kolme sukupolvea. Ketjuun kuuluu lähes 500 ravintolaa yhdeksässä maassa. Hieman yli puolet ravintoloista on Suomessa. Yritys työllistää kotimaassa noin 6 000 ihmistä ja ulkomailla runsaat 3 100.
Suurin osa tuotteista lähtee kotimaahan
Kaarinan tehtaassa ja keskusvarastolla työskentelee noin sata ihmistä. Suurin osa sieltä lähtevistä tuotteista menee kotimaan Hesburger-ravintoloihin, mutta esimerkiksi sinappien ja ketsuppien pienpakkauksia ja vegetuotteita viedään myös ulkomaille.
– Meillä on Kaarinan lisäksi logistiikkakeskuksia myös Virossa, Liettuassa, Bulgariassa ja Ukrainassa, Salmela täsmentää.
Kaarinan keskusvarastosta lähtevien tuotteiden määrä on suuri. Päivässä autoihin lastataan 300–500 kuormalavaa. Suuria tuotantomääriä kuvaa sekin, että yhden työvuoron aikana tehdas valmistaa jopa 4 000 litraa majoneesia.
Teksti: Jari Malm
Niko Lohisto kerää tuotteita kuormalavalle, joita lähtee keskusvarastosta satoja päivässä.