Suomessa kasvukausi on niin lyhyt, että puutarhurit suhtautuvat siihen suorastaan intohimoisesti­, tietää myös Plantagenissa työskentelevä Mari Mikola.


Suomi on intohimoisten puutarhureiden maa, jossa lyhyt kasvukausi on vain lisännyt luovuutta. Plantagenissa kesän viherkasvien sesonki starttaa pääsiäisenä.


Krossikeskuksen Plantagen avasi ovensa viime vuoden huhtikuussa, jolloin alueen remontti oli alkamaisillaan. Myymäläpäällikkö Tea Tuomialho myöntää, että ensimmäiset kuukaudet olivat hankalia, mutta remontin valmistuttua elokuuksi on kauppa kiihtynyt kuukausi kuukaudelta.

– Remonttiaika oli todella haasteellinen, mutta sen jälkeen parannusta on tullut merkittävästi. Viherkasveja myydään lopulta aika tasaisesti ympäri vuoden, jonkun verran enemmän syksyllä ja alkuvuodesta, hän kertoo.

Suosituimpia viherkasveja ovat peikonlehdet, anopinkielet, kaktukset ja mehikasvit. Myös isot palmut, mini- ja ilmakasvit ovat olleet pidettyjä.

Sesonki starttaa pääsiäisestä

Tuomialhon mukaan puutarhakasvien sesonki alkaa normaalisti toukokuun alussa, mutta tänä vuonna myynti kiivastuu todennäköisesti pitkän pääsiäisviikonlopun aikana huhtikuun loppupuolella.

– Tulevana kesänä jatkuu varmasti viime vuosina näkynyt trendi syötävien kasvien kasvattamisesta ja niiden yhdistelemisestä koristekasveihin esimerkiksi ruukkuistutuksissa. Viherkasvien rooli sisustuksessa on muuttunut hurjasti.

– Vielä muutamia vuosia sitten sisustustyyli oli hyvin kliininen, mutta viime vuosina on ollut nähtävissä aivan päinvastainen trendi ja viherkasvit ovat sen myötä nousseet merkittävään rooliin sisustuksessa, Tuomialho kertoo.

Suomessa intohimoa

Suomessa on Tuomialhon mukaan ehkäpä pohjolan intohimoisimmat puutarhurit.

– Kun kasvukausi koittaa, siitä otetaan kaikki irti. Voi sanoa, että intohimoa todella löytyy, Tuomialho hymyilee.

– Muissa Pohjoismaissa käytetään ehkä enemmän rahaa puutarhoihin kuin Suomessa, mutta meillä tehdään enemmän itse. Esimerkiksi valmiiden istutusten myynti on Suomessa vähäisempää kuin Ruotsissa ja Norjassa, hän jatkaa.