Monikansallisella MacGregor-yhtiöllä on ollut konttori Kaarinassa 20 vuotta. Rahtiratkaisuja tekevä yritys aikoo viihtyä Krossissa jatkossakin. Siitä pitävät huolen seudun rautainen tieto‑­taito-­osaaminen ja näppärät liikenneyhteydet.


Laiva on lastattu – ja todennäköisesti sen on lastannut MacGregor. Puolet koko maailman aluksista käyttää Krossissa toimivan MacGregorin tuotteita. Yritys tekee rahtilaivoihin lastiruumien luukkuja, konttien nostureita sekä konttien kiinnityslaitteita.

Kaarinassa Krossin konttorissa on suuri osa MacGregorin pääkonttorin toiminnoista. Kaikkiaan yrityksen toimipaikkoja on yli 30 maassa. MacGregor kuuluu Cargotec-konserniin, jonka alle kuuluvat myös tytäryhtiöt Kalmar ja Hiab. Kalmar tekee lastinkäsittelylaitteita terminaaleihin ja satamiin. Hiabin tuotteilla käsitellään kuorma-autojen lasteja.

Kaarinassa suunnitellaan, myydään ja markkinoidaan sekä huolletaan kaikkien kolmen yhtiön tuotteita. Laitteiden varsinainen tuotanto tapahtuu alihankintana.

Kaarinan suurimpia työllistäjiä

MacGregor on Kaarinan suurimpia työllistäjiä. Konttorissa ahkeroi kaikkiaan 220 työntekijää, joista noin 120 työskentelee MacGregorille, loput sisaryhtiöille. Krossin tilat ovat palvelleet vuodesta 1998 lähtien. Toimitusjohtaja Jukka Heinonen kertoo, että Krossissa viihdyttäneen tulevinakin vuosina, sillä yritys investoi hiljattain toimitilojensa korjaamiseen.

”Meillä ei ollut mitään syytä lähteäkään, sillä tällä alueella on pitkä historia laivanrakennus­teollisuudessa, ja tietotaito-osaamista on paljon. Ennen remonttia kartoitimme henkilökunnan asumisen, ja he ovat sijoittuneet tähän ympäristöön. Tieliikenneyhteydet Krossiin ovat hyvät, ja täältä pääsee helposti Cargo­tecin pääkonttoriin Helsinkiin. Sijainti on keskeinen, joten julkisen liikenteen yhteydet voisivat olla paremmat”, Heinonen ajattelee.

Cargotec panostaa työnantajabrändiin

Kaikki merenkulun alalla toimivat tuntevat MacGregorin nimen. Nimekkään yhtiön juuret ulottuvat 1930-luvulle saakka, jolloin skotlantilaiset MacGregorin veljekset patentoivat metallisen lastiluukun. Yhtiö rantautui Suomeen yritysostojen kautta.

MacGregorin tärkeimpiä kauppa-alueita ovat Kiina, Japani ja Korea. Virallinen pääkonttori sijaitsee Singaporessa, mutta yrityksen neljästä divisioonasta kaikkiaan kolme on edustettuna Kaarinassa.

”Kaarinassa haluamme panostaa brändiimme työnantajana, sillä haluamme edelleen saada parhaat työntekijät riveihimme ja pitää yllä hyvää osaamistamme”, kertoo Heinonen.

Krossin Kevättuuletuksessa 21.4. MacGregor tarjoaa ohjelmaa lapsiperheille osoitteessaan Hallimestarinkatu 6.

Sodexo tarjoilee lounasta ja aamiaista

Macgregorin tiloissa sijaitsevan henkilöstöravintola Sodexon ovet ovat kaikille avoimet, eli myös talon ulkopuolelta tulevat toivotetaan lämpimästi tervetulleeksi. Ravintola tarjoaa lounas­aikaan kolmea tai neljää eri lounasvaihtoehtoa, joista jokainen on tehty paikan päällä mahdollisimman pitkälle itse. Sodexo tarjoaa päivittäin liha-, kana-,­ kala- ja kasvisvaihtoehdon, kevyen keittolounaan sekä jälkiruuan. Päivän tarjontaa voi tarkastella internetistä osoitteesta www.sodexo.fi/macgregor. Lounasta tarjoillaan kello 11–13.

Lisäksi Sodexo tarjoaa aamuisin aamiais­puffetin. Pöydän antimista voi koota mieleisensä puuron tai sämpylän, jonka voi myös napata mukaan. Keittiö valmistaa tilauksesta myös tarjoilut voileipäkakuista kakkuihin ja kokouspulliin.