Diter on Reima Karsikkaan luoma yritys, jonka laitteet tarjoavat apua kipuihin ja kosmeettisiin ongelmiin. Yrittäjä palautti aikanaan oman liikuntakykynsä ja haluaa nyt auttaa muita.


Oli vaivana sitten krooninen kipu, rypyt tai arvet, Diter Oy saa sen katoamaan. Perheyritys valmistaa fysioterapian ja kauneudenhoidon laitteita, joilla voi hoidattaa itseään Krossin hoitolaitoksessa tai joita voi tilata kotikäyttöön.

Diterin laitteisto ja palvelujen laajuus ovat ainutkertaisia Suomessa, joten asiakkaita matkustaa Kaarinaan Lapin perukoilta saakka.

Halvaantunut jalka palasi eloon

Yrityksen vuonna 1976 perustanut Reima Karsikas sai sykäyksen hoitolaitteiden valmistukseen tarvitessaan itse hoitoa epätoivosessa tilanteessa. Hän hallitsi 1970-luvulla pikajuoksun hallikisojen suomenmestarina 400 ja 800 metrin matkoilla.

”Sitten kaaduin, oikea polveni kääntyi väärinpäin ja jalka halvaantui. Lääkäri ennusti, etten enää koskaan kävelisi ilman tukea tai juoksisi”, Reima muistelee.

Hän alkoi stimuloida jalkansa lihaksia sähkölaitteella, jonka oli saanut valmiiksi vain viikkoa ennen onnettomuutta. Laite oli tarkoitettu alun perin juoksuharjoituksista palautumiseen. Reima aktivoi lihaksiaan sähköllä yhdeksän kuukautta, kunnes sai isovarpaan reagoimaan hieman. 15 kuukauden kuluttua toipilas pystyi jo juoksemaan. Tämän jälkeen Diter Oy perustettiin.

Energia nopeuttaa kehon omia prosesseja

Reima on uransa aikana suunnitellut 60 laitetta eri vaivoihin. Ne kaikki toimivat samalla periaatteella: ihon pinnalta johdetaan erilaisia energiamuotoja kehoon. Tuki- ja liikuntaelinten vaivojen hoidosta yritys on laajentanut kosmeettisten virheiden sekä lemmikkieläinten hoitoon.

Kauneustoimenpiteitä ovat esimerkiksi syväkosteutus, ihon kiinteyttäminen, ihokarvojen pysyvä poisto, ikääntymisen merkkien häivytys sekä sisäelinrasvan vähentäminen. Lemmikeille voidaan antaa esimerkiksi leikkauksen jälkihoitoa. Lääkärit, fysioterapeutit ja kauneudenhoitoalan ammattilaiset ovat tunnustaneet menetelmien toimivuuden, ja ammattilaiset käyttävät laitteita hoitotyössä.

Tytär Minna Karsikas hyppäsi yritykseen mukaan, sillä hän jakaa isänsä ikuisen halun auttaa ihmisiä. Hän vakuuttaa, että yrityksen ei-kirurgiset toimenpiteet ovat turvallisia.
”Hoidot ovat fysiologisia toimintoja tukevia, eli kroppa tekisi samat asiat muutenkin. Me vain nopeutamme ja tuemme sitä”, Minna sanoo.

Diterin fysikaalinen hoitolaitos, kosmetologinen hoitola sekä eläinhoitohuone palvelevat osoitteessa Hallimestarinkatu 19.