Vanhan lämmitysjärjestelmän vaihtaminen nykyaikaiseen lämpöpumppujärjestelmään voi tuoda energiansäästön lisäksi uutta mukavuutta ja huolettomuutta asumiseen. Vaihtoehtoja on paljon, mutta miten tehdä oikea valinta?

— Kohde ja asiakkaan toiveet ratkaisevat parhaan valinnan. Kohteen mukaan mitoitettu järjestelmä on kannattavin, JR Lämpötekniikan yrittäjä Jussi Sjöström sanoo.

— Esimerkiksi alle 250 neliön vesikiertoisissa omakotitaloissa ilma-vesilämpöpumppu tulee yleensä edullisimmaksi. Niihin sopivat myös poistoilmalämpöpumput. Isommissa rakennuksissa edullisimmaksi tulee yleensä maalämpöpumppu.

— Kesämökeille sopii usein ilmalämpöpumppu. Se lämmittää tilan paljon nopeammin kuin perinteiset sähköpatterit. Ilmalämpöpumppu sopii hyvin myös takan kanssa, koska pumpun puhallus saa takan lämmön leviämään tasaisesti koko tilaan.

Sjöström kertoo, että yhdessä lämpöpumppumerkissä on laaja lämmönsäätömahdollisuus, jolla mökin lämpötilaa voidaan ylläpitää tasaisesti vaikkapa kymmenessä asteessa ja nostaa viikonlopuksi asuinlämpötilaan ajastimella. Pisimmälle vietynä lämmitystä voi kauko-ohjata tekstiviesteillä.

Lämmityskulut jopa
kolmannekseen aiemmasta

Sjöström vertaa, että perinteisillä sähköpattereilla yksi kilowatti sähköä tuottaa saman verran lämpötehoa. Lämpöpumpuilla tuotto on neljä viisi kertaa suurempi +7 asteen ulkolämpötilassa. Esimerkiksi vesikiertoisen lämpöpumppujärjestelmän myötä lämmityskulut putoavat jopa puoleen.

— Energian hinnasta ja järjestelmästä riippuen investoinnin kuoletusaika on 3–12 vuotta. Omakotitalon lämmitysjärjestelmän vaihtaminen maksaa halvimmillaan noin 6 000 euroa. Siitä työn osuus on  1 000–1 500 euroa, jonka saa kotitalousvähennykseen, Sjöström laskee.

— Aina ei hinta ole kuitenkaan ratkaiseva tekijä. Ihmiset haluavat myös mukavuutta. Ilmalämpöpumppuja voidaan käyttää kesäkuumalla myös viilentämiseen. Olemassa on myös malleja, joilla voidaan säädellä ilmankosteutta ja puhdistaa sisäilmaa.

Sjöströmin mukaan lämpöpumppujärjestelmät ovat varsin vaivattomia. Asukkaan tehtäväksi jää lähinnä sähkölaskun maksaminen. Ilmalämpöpumppu on ainoa, joka tarvitsee jatkuvaa huolenpitoa, koska erikoismalleja lukuun ottamatta suodatin pitää puhdistaa kerran kuukaudessa.

 Koko urakka yhdessä paketissa

 Autoilijankadun varressa toimiva JR Lämpötekniikka on Jussi Sjöströmin ja Rami Wissin kaksi vuotta sitten perustama yritys, joka on ottanut nopeasti oman jalansijansa alan markkinoilla.

 — Yritys työllistää neljä henkeä, ja meillä on kaksi vakituista aliurakoitsijaa. Teemme paljon saneerauskohteita ja toimimme joustavasti avaimet käteen -periaatteella. Hoidamme suunnittelun, vanhojen järjestelmien purkamisen, uusien asennukset ja huollot, Sjöström kertoo. Täyden palvelun ajatusta ja asiantuntijapalvelujen tarjoamista puoltaa sekin, että lämmitysjärjestelmien uusiminen on enimmäkseen luvanvaraista työtä. Sen lisäksi tarjolla olevien laitteiden kirjo on valtava.

 — Me olemme panostaneet laatuun.  Edustamme toistakymmentä tuotemerkkiä, koska laitteet ovat niin erilaisia, ja niistä on pystyttävä valitsemaan kohteeseen sopivin, Sjöström kuvailee.

— Osalle asiakkaista on ratkaisevaa myös laitteiden ulkonäkö. Monet luulevat, että esimerkiksi ilmalämpöpumput ovat kaikki samannäköisiä seinään kiinnitettäviä laatikoita. Niitä on kuitenkin kattoon upotettavina kasettimalleina, lattiamalleina, kanavamalleina ja osa voidaan upottaa seinään.