Page 11 - Krossin Syyssiivous -lehti 2025
P. 11

Iiro Salmela kertoo, että suunnitelmissa on laajentaa Kaarinan tehdasta useilla
tuhansilla neliöillä lähitulevaisuudessa.
Niko Lohisto kerää tuotteita kuormalavalle, joita lähtee keskusvarastosta satoja
päivässä.
Hesburgerin tuotteiden koti
on Kaarinan Krossissa
Hesburgerin tehdas on kasvanut kasvamistaan vuosien kuluessa. Sieltä
lähtee tuotteita ravintoloihin ja kauppoihin jopa kymmenen
­ täys­ perävaunuyhdistelmän verran päivässä.
TEHTAANJOHTAJA IIRO SALMELA
laskee, että tehtaan ja keskusvaras-
ton nykyiset tilat ovat jo noin 10 000
neliömetriä ja tilavuutta niissä on
miljoona kuutiometriä.
– Tehdas sai alkunsa, kun Eines-
keittiö ja varasto perustettiin tänne
Krossiin 1970-luvun puolivälissä,
kun Turusta ei saatu sopivaa tonttia.
Niiden yhteyteen rakennettiin myös
yrityksen perustajien Heikki ja Kirsti
Salmelan oma asunto.
– Vuosikymmenten mittaan
laajennuksia on tehty kymmeniä.
Nyt suunnitelmissa on taas parikin
uutta laajennusta, joilla haluamme
selkeyttää toimintaa, parantaa työ-
turvallisuutta ja kehittää teknologiaa.
Kaarinan tehtaan omaan tuotantoon
kuuluvat salaattien pesu ja leikkaus,
omien sinappien, ketsuppien,
majoneesien ja muiden kastikkeiden
valmistus sekä vegepihvien tuotanto.
Sämpylät ja lihatuotteet tulevat
keskusvarastoon suomalaisilta
alihankkijoilta.
– Aloitimme vegepihvien valmistuk-
sen vuonna 2019, ja kasvistuotteiden
osuus tuotannostamme on ollut sen
jälkeen selvässä kasvussa. Esimer-
kiksi vegekerroshampurilainen on jo
varsin suosittu tuote, Salmela kertoo.
Hesburger on asettanut tavoitteek-
seen, että puolet kaikista yrityksen
tuotteista olisi kasvipohjaisia vuoteen
2030 mennessä.
Suurin osa tuotteista
lähtee kotimaahan
Kaarinan tehtaassa ja keskusvaras-
tolla työskentelee noin sata ihmistä.
Suurin osa sieltä lähtevistä tuotteista
menee kotimaan Hesburger-ravinto-
loihin, mutta esimerkiksi sinappien ja
ketsuppien pienpakkauksia ja vege-
tuotteita viedään myös ulkomaille.
– Meillä on Kaarinan lisäksi logistiik-
kakeskuksia myös Virossa, Liet-
tuassa, Bulgariassa ja Ukrainassa,
Salmela täsmentää.
Kaarinan keskusvarastosta läh-
tevien tuotteiden määrä on suuri.
Päivässä autoihin lastataan 300–500
kuormalavaa. Suuria tuotantomääriä
kuvaa sekin, että yhden työvuoron
aikana tehdas valmistaa jopa 4 000
litraa majoneesia.
Kylmästä lämpöä ja
auringosta sähköä
Hesburgerin Kaarinan tehtaassa on
hyödynnetty monia innovaatioita, joi-
hin liittyy taloudellisten näkökulmien
lisäksi myös ympäristöystävällisyys.
– Meillä on muun muassa CO₂-laitos,
jonka avulla kylmä muunne-
taan pesuvesien lämmöksi sekä uusi
jätevesilaitos. Lisäksi meillä on 300
kilowatin aurinkovoimala, jonka koko
on tarkoitus vielä tuplata, Salmela
luettelee.
– Keräämme myös ravintoloista
käytetyt paistinrasvat ja toimi-
tamme ne edelleen jalostettaviksi
polttoainekäyttöön.
Hesburger on Heikki ja Kirsti
Salmelan perustama yli 50-vuo-
tias perheyritys, jonka johdossa
työskentelee jo kolme sukupolvea.
Ketjuun kuuluu lähes 500 ravintolaa
yhdeksässä maassa. Hieman yli
puolet ravintoloista on Suomessa.
Yritys työllistää kotimaassa noin
6 000 ihmistä ja ulkomailla runsaat
3 100. •
Jari Malm
Kaarinan tehdas keskusvarastoineen toimittaa Suomen Hesburgereihin kaikki niiden tarvitsemat tuotteet.
Krossin Syyssiivous 11




   9   10   11   12   13